“NO FARMERS, NO FOOD!”

Hollanda’daki çiftçilerin haftalardır devam eden protestosuna ilişkin haberleri duymuş muydunuz?

Yaz aylarında Hollanda’yı ziyaret eden herkes Hollanda bayraklarının trafik ışıklarında, evlerin önlerinde ters asılı bir şekilde görebilir. Bu durum aslında, hükümetin çiftçiler için verdikleri kararlara tepki olarak oluşturuldu. Birkaç ay önce toplanan kabine, çiftçilerin faaliyetlerinin azot emisyonunu artırdığını ve bu sebeple 2030’a dek azot emisyonunu azaltmak amacıyla çiftçileri zor durumda bırakacak kararlar veriyorlar. 

Hollandanın farklı bölgelerinde protestolar tüm hızıyla devam ederken; Hollandalı çiftçilere destek vermek isteyen Alman çiftçilerde traktörleriyle bir kaç gün önce Hollandaya giriş yaptılar.

Hollanda’da 2022 yılının başında, kabine seçimi sonrasında ilk defa kurulan Doğa ve Azot Bakanlığı’nın başında yer alan Van der Wal, azot emisyonu konusunda çiftçileri azot emisyonu konusunda sert bir şekilde uyarıyor; “Şu an çok sıkı ve katı önlemler alma dışında başka şansımız yok.”

Peki bu olay nerede başladı? Bundan sonra ne olacak?

Baştan başlayalım;  2019 yılında çevreci gruplar kabinenin azot emisyonuna karşı çok pasif kalmasından dolayı şikayette bulunup konuyu mahkemeye taşımışlardı. Hakim çevreci gruplara hak vermiş ve kabinenin çok kısa süre içerisinde emisyonu azaltması için önlemler alması gerektiği kanaatine varmıştı.Bu önlemler arasında; 2020 yılında otobanda arabaların maksimum hızı saatte 120 km iken, günün belirli saatlerinde, 06:00-19:00 arası,  120 den 100 km’ye düşürüldü. Bunun yanı sıra o dönemde yeni evlerin yapımıda hız kaybetmişti çünkü inşaat yapımında kullanılan iş makinelerindede azot emisyonu gerçekleşiyordu.

Şimdilerde, azot emisyonu ile ilgili en son müdahale çiftçilere ulaşmış durumda.  Çiftçilerin sahip oldukları hayvanların gübre ve ürininden oluşan azot emisyonu, kabinede gözlerin çiftçilere yönelmesine sebep oldu. Şu an Hollandalı çiftçiler için 3 seçenek var: sahip oldukları çiftlikleri sürdürülebilir hale getirmek, ikincisi, doğadan uzak, bir bölgeye taşınmak veya son olarak çiftliklerini tamamen kapatmak.

Van der Wal sunuda ekliyor: “Dürüst olmak gerekirse azot emisyonunu azaltmak için bir süre sonra bazı çiftçilerin çiftliklerini kapatmaları kaçınılmaz olacak.”

Hollandalı çiftçiler kendilerine çok fazla suç yüklendiğini ve kabineden çok az destek gördüklerini vurguluyorlar. Bu nedenden dolayı ülkede haftalardır protestolar devam ediyor. Bazen bu protestolar maalesef kontrolden çıkabiliyor.

Kabinenin planına göre 2030’da azot emisyonu %70 azalmış olması gerekiyor. Bu oran bazı bölgelerde %95’e çıkabiliyor. Bunun hangi yollardan gerçekleşmesi gerektiği konusunda kabine bir açıklama yapmıyor ve bu sorumluluğu eyaletlere bırakıyor. 1 Temmuz 2023’den önce her eyalet kendi planını kabineye sunması gerekiyor. Şu an kabine planlarına bakılırsa, teoride bazı bölgelerde her 4 çiftçlikten 3’ünün kapanması gerekiyor.