Türkiye’nin Gıda Ve Tarım Zirvesi’nde Kimler, Ne Konuştu?
Türkiye’nin en büyük gıda ve tarım buluşması, 5- 6 Kasım 2019 tarihlerinde, Gıda İçecek ve Tarım Politikaları Araştırmaları Merkezi (GİFT)’in ev sahipliğinde, Adana’da gerçekleşti. Programa, yurt içi ve yurt dışından üretim, kamu, endüstri, iş dünyası, akademi, sivil toplum, teknoloji alanlarında uzmanlık ve deneyim sahibi 50’nin üzerinde konuşmacı ve 400’e yakın izleyici katıldı. Sermin Baysal Ata’nın sunumuyla gerçekleşen buluşmada tarım-gıda sektörlerinin dünü, bugünü ve geleceği konuşuldu.
GİFT olarak kurulduğumuz günden bu yana, gıda ve tarım alanında herkes için doğru, güvenilir, tarafsız bilgi üretmeye; alanın sorunlarına, günü kurtarmak yerine, uzun vadede çözüm bulabilmek hedefiyle var gücümüzle çalışıyoruz. Bizler, doğru yöntem ve düzenlemelerle çok şey başarılabileceğinden eminiz. Bu anlayışla, devletin karar veren otoritelerinden davet beklemeden, kendi inisiyatifimizle her yıl bir masa kuruyor ve tarım-gıda politikalarına katkı sunmaya istekli tüm tarafları bir araya getiriyoruz. Bu sayede, politikaları üretenlere, strateji oluşturmalarında destek olmak istiyoruz. Çünkü bu iş dünyada böyle yapılıyor. Farklı coğrafyalardan farklı ülkelerde, karar alıcılar sivil toplum kuruluşları ya da akademisyenler tarafından desteklenip besleniyor ki, bu kararlar bir aklın, bir verinin eseri olabilsin. Üç yıldır büyük emeklerle hayata geçirdiğimiz Tarım ve Gıda Politikaları Konferansı, işte tam da bu anlayışın ürünü.
Programın içeriğinin belirlenmesinden, davet edilen konukların seçimine, her bir oturumun organizasyonundan, çıktıların titizlikle toplanmasına her bir adımın arkasında aylarca süren bir ekip çalışması duruyor. Bu yıl, bereketli topraklarıyla ülkemizin dört mevsim tarım-gıda ihtiyacının büyük kısmını karşılayan Adana’daydık. Yeni dünyanın ihtiyaçlarına hitap eden, üretici, sanayici ve tüketicinin beklentilerini bir arada gözetebilen, bütüncül ve kalıcı tarım gıda politikaları için neler mümkün, bir arada neler yapabiliriz diye sorduk.