Gıda Atıkları ve Yönetimi
Gıda atıkları, gıda tedarik zincirindeki her bir basamakta; üretimden tüketime dek ortaya çıkmaktadır. Küf oluşumu, haşereler, gıda pişirme yöntemlerinden kaynaklanan kayıplar ve kasıtlı/istenmeden yapılan gıda israflarına örnek verilebilir. Gıda kaybı (food loss) ve gıda atığı (food waste) farklı terimlerdir. Gıda kaybı üretim, depolama, işlenme ve dağıtım fazlarının sonucunda
Gıda Atıkları- Hızlı Test
Alışverişlerinizi yüklü miktarlarda mı yaparsınız?
- Yemek yaparken fazla miktarda mı yemek pişirirsiniz?
- Evde olan bir yiyeceği yeniden satın alır mısınız?
- Yemek artıklarını değerlendirir misiniz?
- Son tüketim tarihlerini okur musunuz?
- Evde olan yemeği tüketmek yerine dışarıda tüketir misiniz?
Neler yapabilirsiniz?
1.Menülerinizi planlayın: Öğünleri planlamak para ve zaman kaybını önler, hem ağırlık kontrolü hem de atık yönetimi için önemlidir.
– Hangi öğünleri dışarıda yiyeceğinize karar verip, evde hazırlık yapabilirsiniz. (bir önceki günün yemeği veya atık olmaya yakın besinleri seçebilirsiniz)
– Haftalık mutfak alışverişinizi listeleyin. Alışverişe çıkarken, alacağınız ürünlerin ederi kadar miktarı yanınıza alabilirsiniz.
– Mutfak alışverişine göre tarifleri ve öğünleri hazırlayıp, hazırlık yapabilirsiniz.
– Ailenizin seçimlerini de göz önünde bulundurarak, (varsa) çocuklarınızı da öğün planlamaya davet ederek seçimlerinizi yapabilirsiniz.
2. Artan yemekleri değerlendiriyor musunuz?
– Pişirdiğiniz yemekleri, buzdolabının ön tarafında, görebileceğiniz bir yerde konumlandırın. Öncelikle ‘eski’ yemekten tüketmeye başlamalısınız.
– Önceki gün pişirdiğiniz yemekleri, bir sonraki günün öğle yemeğinde değerlendirebilirsiniz. Tüketirken, posa, vitamin ve antioksidan
miktarını sağlamak amacıyla tüketirken meyve ve sebzelerden faydalanabilirsiniz.
– Artan yemekleri dondurarak, tüketim süresini uzatabilirsiniz.
– Artan yemekleri dönüştürüp başka bir yemekte değerlendirebilirsiniz.
3. Depolarken dikkat: Kiler
– Besinleri depolarken, ilk satın aldıklarınızı ön kısımlara yerleştirerek, düzenli aralıklara kontrol etmelisiniz.
– Besinleri kilerde/dolapta yerleştirirken, temiz ve besinlerin yapısına göre (baklagil, baharat vb.) güneş görmeyen bir alanda olmasına özen gösterilmelidir.
– Ambalaj bir kez açıldıktan sonra, tazeliğini ve gıda güvenliğinin korunması için sıkıca paketlenmesine dikkat edilmelidir.
4. Depolarken dikkat: Buzdolabı
– Buzdolabının çok dolu olması, soğuk havanın dolaşımını devirdaim etmede zorlanmaya neden olmakta; besinlerin hızlı bir şekilde bozulmasına yol açmaktadır.
– Bulaş riskini aza indirmek amacıyla pişmemiş et ürünlerini, buzdolabı raflarının en altına yerleştirebilirsiniz.
5. Depolarken dikkat: Dondurucu
– Dondurucu özellik sayesinde bakteriyel gelişim durur ve bu sayede atık oluşmadan besinler saklanabilir.
– Dondurucuya atmadan önce ambalajları sıkıca paketlemeye dikkat edin; aksi takdirde paketlerin üzerinde küçük kahverengi, kuru gözeneklerin oluştuğu ‘don yanığı’ oluşacaktır.
– Artan yemeklerinizi iyice ısıtmadan tüketmeyin.
– Et ve süt ürünlerini, ilk önce dondurucudan buzdolabına
Kaynaklar:
- Nutrition Australia, Ways to Reduce Food Waste, August 2021
- https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/sustainability/food-waste/