Doğru Alışveriş Rehberi
Sağlıklı ve dengeli beslenme, doğru bir alışverişle başlar. Bunun için de en önemli adım; evde doğru ve kaliteli besinleri bulundurmaktan geçiyor. Alışveriş ise, sadece öylesine bir ‘besin alımı’ sağlamıyor; ciddi şekilde sizi cezbeden ve pazarlama taktikleri ile ‘doğru-yanlış fark etmeden, o ürünü size aldırtan’ bir durum. Bu yüzden öncesinde sizin de biraz bu alana ilişkin farkındalık sağlamanız önemlidir. Ne yapabiliriz?
– Alışverişe çıkmadan önce, haftalık bir menü oluşturulup alışveriş listesi hazırlanabilir. Bu sayede hem bütçe ayarlanır hem de gereksiz/eksik harcamalar engellenir.
– Promosyonlu ürünlere dikkat edin; eğer yapabilirseniz bu amaçla alışverişe gitmeden önce yanınıza, listeye uygun şekilde bir bütçe ile çıkın. Abur cubur ürünlerin şansı azalacaktır.
– Açsanız markete gitmeyin; açken hızlı enerji verebilecek besinler (fazla şekerli ve yağlı besinler) ön plana çıkar.
– Alışveriş yaparken besin etiketi okumaya çalışın; yediğiniz ölçüdeki besinlerin posa miktarının 3 gramdan fazla; 100 gramındaki şeker miktarının 15 gramdan az olmasında dikkat edin.
– Şeker farklı isimlerde karşımıza çıkabilir; etikette kahverengi şeker, bal, dekstroz, mısır şurubu, malt şekeri, früktoz ( şurubu), sukroz, maltoz, glikoz, melas (şeker tortusu), meyve suyu konsantresi, yuksek fruktozlu mısır şurubu, dekstroz, invert şekeri isminde görebilirsiniz.
– Konserve veya dondurulmuş besin alırken tuz miktarına dikkat etmelisiniz; eklenti tuz içermemelidir.
– Yapılan bir çalışmaya göre, önce sağlıklı besinlerin alışveriş sepetine koyulması, daha sonra abur cubur besinlerin alımına neden oluyor. Bunun farkında olalım; her gıda alışverişinde aslında sağlığımız için de adımlar attığımızı bilelim.
– Tabak- kaşık takımınızı yenileyecekseniz; porsiyonu küçültmek ve az miktarlarda da daha fazla yiyormuşsunuz hissini vermek için orta-küçük boy ve beyaz renkte olmayan tabaklar alın; tabağın rengi koyulaştıkça yediğiniz miktar daha fazla gelecektir.
– Dışarıda sevdiğiniz restoran/kafelerin menülerindeki favori besinleri, evde yapmayı deneyin. Zararlı besinleri, marketlerdeki en masum besinlerle değiştirin.