Beslenme Biliminin Geleceği

Neredeyse her gün ‘sağlıklı ve dengeli beslenme’ konusunda bilgi ve içeriklere maruz kalıyoruz. Bu sebeple, doğru bilgiyi nereden ve nasıl aldığımız büyük bir önem taşımaktadır. Kişiselleştirilmiş beslenme örüntüsü ve egzersiz planının, sağlıklı bir yaşam tarzı için kaçınılmaz olduğunu bilmeli ve buna ek olarak beslenme açısından doğru zamanda doğru ekleme/çıkarmaları sağlayarak, devamlılık sağlanmalıdır.

James Lind’in 1747 yılında skorbüt hastalığını keşfetme şekli ilk modern klinik çalışmanın başlangıcıdır. 12 hastayı iki gruba ayırmış, farklı gruplara farklı tedaviler uygulamıştır. Sonucunda, C vitaminden zengin limon ve portakalı tüketenlerin semptomlarının azaldığını görmüş oldu. Beslenme eğitimi, beslenme biliminin aktarılması açısından büyük önem taşımaktadır. Doğru teknikler ve kritik düşünme ile ilgili bilimsel çalışmalar okunmalı, sağlık profesyonelleri bu konuda kendilerini düzenli olarak geliştirmelidirler. 2021 yılının başında, birçok ülkeden bir araya gelen diyetisyenler, diyetisyenlerin hangi alanlarda etkili olabileceğini ve neler yapilabileceğini

“Goals in Nutrition Science 2020-2025 yayınında;

  • Sürdürülebilir Besin Sistemleri
  • Fonksiyonel Besinler
  • Nutrigenomik ve Kişisellestirilmis Beslenme
  • Beslenme İmmunolojisi
  • Sporcu Beslenmesi
  • Beslenme ve Beyin Sağlığı
  • Aralıklı Beslenme
  • Besin Teknolojileri
  • Sağlıklı ve Sürdürülebilir Protein Türleri
  • Besin Güvenliği
  • Infantlarda Fenotip Plastisitesi alanları ön plana çıkmıştır. Bu alanlar, her bir araştırma ile değişmekte; beslenme biliminin çok yönlülüğünü ve insana ve ihtiyaçlarına göre değiştiğini göstermektedir.

 

 

 

 

 

Kaynaklar:

  1. .https://www.vox.com/2016/1/14/10760622/nutrition-science-complicated
  2. Bassaganya-Riera, J., Berry, E. M., Blaak, E. E., Burlingame, B., Le Coutre, J., Van Eden, W., … & Serafini, M. (2021). Goals in Nutrition Science 2020-2025. Frontiers in nutrition, 318.