“Tarladan Çatala İnovasyon: Türkiye Tarım,Gıda ve Gastronomi sektörünün katma değerli geleceğini planlamak” teması ile düzenlenen zirveye dair konuşmacılarımızı ve önemli başlıkları sizler için sıraladık.
Gıda, İçecek ve Tarım Politikaları Araştırmaları Merkezi (GIFT) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Samet Serttaş ve Türkiye İş Bankası A.Ş. Tarımdan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ve Baş Ekonomisti İzlem Erdem’in açılış konuşması ile programımız başladı.
Sürdürülebilir ve dirençli tarım ve gıda sistemleri inşa etmek için nasıl bir yol haritası oluşturmalıyız? Hem sürdürülebilir tarım teknikleri uygulayıp hem rekabetçi olabilir miyiz? TTGV İklim Teknolojisi Elçisi Emrah İnce ve Boğaziçi Üniversitesi İİBF İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Adaman açıkladı.
Amerikan Tarımı iklim değişikliği tehditlerine karşı hangi teknolojilere
odaklanıyor? Michigan State Üniversitesi Biyosistem ve Tarım Mühendisliği Öğretim üyesi Dr. Younsuk Dong açıkladı.
Çiftçi refahını artırırken tarımda Türkiye’yi rekabetçiliğe nasıl taşırız? İklim değişikliğinin tarım üzerindeki yıkıcı etkisini azaltmak ve gıda güvencesini sağlamak için akıllı sulama, tohum, gübre ve bitki koruma önlemleri, yapay zeka, tarımda makineleşme ve verimli ırklar gibi teknolojilerin ne kadarı tarım sektöründe kullanılıyor? Panelinde Agro TV spikeri Buğra Can Şahin moderatörlüğünde, Özer Çolpan ve Prof. Dr. Metin Turan bizimleydi.
İmeceMobil Tarım Teknolojileri Platformu A.Ş. Pazarlama ve Satış Direktörü Özgen İyidoğan Sever Tarım Ekosisteminde Teknolojik Dönüşümü Sağlamak konulu sunumu ile devam etti.
İklim değişikliğini aklımızda tutarak tarladan çatala inovasyon yol haritası ile Türkiye’nin başta bölgesinde 2030 yılında katma değerli, rekabetçi, markalı ürünler üreten bir tarım, gıda ve gastronomi sektörüne sahip olmasını nasıl başarabiliriz? Agro TV spikeri Taner Öztürk moderatörlüğünde, Ayşe Ayşin Işıkgece, Prof. Dr. Barbaros Gönençgil, İbrahim Toruk ve Dyt. Dilara Koçak bizimleydi.
Amerikan Tarımı iklim değişikliği tehditlerine karşı hangi teknolojilere
Sürdürülebilir Gıda üretimi için Verimlilik Artışı ve Etkin Teknoloji Kullanımı- Yazılım teknolojileri ile verimlilik ve rekabetçilik artışı sağlanabilir mi? Konulu sunumu ile Alpata Teknoloji ve Octapull Genel Müdür Yardımcısı Emrah Taylan bizimleydi.
Tarım ve Gıda sektörünün finansmanı ve ürün fiyat oluşum mekanizması» panelinde Tahsildaroğlu CEO’su Dr. Sevdil Yıldırım, TÜRİB Genel Müdürü Ali Kırali, Yaprak Süt ve Besi Çiftlikleri Yönetim Kurulu Başkanı Erol Göker bizimleydi.
Ar-Ge ve inovasyon ile sürdürülebilir bir gıda ekosistemi için kurumsal altyapı imkânları nelerdir? TÜBİTAK MAM Başkan Danışmanı ve İnnofood Proje Koordinatörü Doç. Dr. Cesarettin Alaşalvar’ın sunumunu dinledik.
Yüksek katma değerli gıda ihracatı yapabilmek için global marka oluşturma yol haritası, mesleki tecrübeler, öneriler, iyi uygulamalar konulu panelde TÜGİS YK Başkanı Kaan Sidar bizimleydi.
Cumhuriyetimizin 100. Yılında Gıda Sanayine Bakış: Bugün ve Gelecek Perspektifi”. Türkiye gıda sektörünün inovasyon tecrübesi ve 2030 vizyon ve stratejisi nasıl kurgulanmalı? Neleri doğru yaptık? Neleri daha iyi yapabiliriz? Akademi, Devlet, Şirketler üçgeninde daha iyi iş birliği modeli nasıl geliştirilebilir? Konulu sunumu ile Prof. Dr. Mehmet Pala bizimleydi.
Tarım sektöründen elde ettiğimiz ürünleri mutfağımızda nasıl markalaştırırız? Türkiye gastronomi sektörünün inovasyon ile markalaşma stratejisi nedir? Panelinde Doç Dr. İlkay Gök’ün moderatör olduğu panelde, Tahir Tekin Öztan, Cenk Girginol, Maria Ekmekçioğlu ve Murat Kolbaşı’nın yorumlarını dinledik.
“İnovasyondan müşteri ihtiyaçlarını doğru okumak” konulu sunumu ile Dominos İnovasyon ve Ürün Yönetimi Sevda Demir’i dinledik.
Bitkisel protein pazarında yenilikçi sunum şekilleri ve inovatif ürün kategorileri” sunumu ile Herbalife EMEA-Hindistan Bölgesi Kıdemli Ar-Ge Direktörü Dr. Simon Branch bizimleydi!
“Alternatif protein içeren bitkisel bazlı gıdalar moda mı trend mi?” konusu ile Cargill Gıda Çözümleri Global Et ve Süt Alternatifleri Çözüm Portföy Direktörü Banu Öksün bizimleydi!
Bitki bazlı içecekler sektörünün geleceği, yeni ürün kategorileri, tüketici talepleri ve sektörün geleceği” sunumu ile Nilky Kurucu Ortağı Emre Başar Sözen’i dinledik!
“İnovasyon ve Markalaşma ile Global Oyuncu Olacak Sektör ve Firmaların Yol Haritası” panelinde TGDF Genel Sekreteri Nihal Ayşe Mortepe moderatörlüğünde, Yaşar Holding Dış Ticaret Başkanı Cüneyt Başbakkal, Fersan CEO’su Gürhan Güven, İreks YK Başkanı Dr. Çetin Duruk bizimleydi!
İkinci gün başlangıcında, açış konuşmasında SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı ve TGDF Başkan Vekili Dr. İsa Coşkun bizimleydi.
GIFT Başekonomisti Yusuf Türk bizlere ’Ekonomik perspektiften gıda ve tarım inovasyonunda dünya nerede, biz neredeyiz, nereye gideceğiz?’ konulu sunumunu aktardı.
Tarladan çatala inovasyon yolcuları hangi zorluklarla karşlılaştı ve sorunlarını nasıl çözdüler? Sorun finansman mı, fikir mi? Devlet desteği mi? Üretim teknolojisi mi? Panelinde Foodhack İstanbul temsilcisi Elif Güngör Reis moderatörlüğünde, Pacha kurucusu Dr. Aslı Zuluğ, Farmhood kurucusu Selin Arslan, Dr. Aronia kurucusu Aylin Kalafatoğlu bizlerleydi.
Start up firmalar, AR-GE yatırımı yapacak KOBİ’ler ve işletmeler alternatif fon kaynaklarına nasıl erişebilir? Her fikri olan yatırım bulabilir mi? Parlak fikri olan ama finansman arayanlar işe nereden başlamalı? Panelinde fonbulucu.com Co-CEO’su Kemal Payza ve Quadomo Kurucusu Dr. Huzur Keskin bizimleydi.
Gıda sektöründe Türkiye’nin yeterli inovasyon ve AR-GE ekosistemi var mı? Dr. Samet Serttaş moderatörlüğünde, Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram ve Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Osman Kola bizimleydi.
Gıda sektöründe global marka oluşturma serüveni nereden başlar, taklitçilik mi özgün fikirler mi markalaşır, büyük bütçeler olmadan marka olunur mu? Panelinde, SB Brands For Good Turkey Başkan Yardımcısı Aysun Şabanlı’nın moderatörlüğünde Erişler Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Eriş, Lorbi PR Ajans Başkanı Mustafa Kaya ve Stratejik Pazarlama ve Marka Konumlama Danışmanı Burcu Ateş bizimleydi
Uluova Süt YK Başkanı Mehmet Akif Hut, Uluova’nın markalaşma sürecini aktardı. Geleneksel ürünler, nasıl yenilikçi markalar haline gelirler?
BEE’O Propolis Kurucu Ortak ve CEO’su Dr. Aslı Tanuğur Samancı Bee’o’nun markalaşma sürecini aktardı. Geleneksel ürünler, nasıl yenilikçi markalar haline gelirler?
Yenilikçi gıdaların reklam ve etiketinde inovasyon, sağlık ve beslenme iddialarında nelere dikkat edilmeli? Konusu ile Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü Reklam Denetim Daire Başkanı Erdem Biçer aramızdaydı!
Global firmaların inovasyon gündemi’ni Danone Türkiye Araştırma ve İnovasyon Direktörü Arda Diribaş’tan dinledik!
Gıda sektörünün yeni inovasyon alanları neler olacak?” sunumu ile Tezkim CEO’su Gürkan Anılır’ı dinledik.
Lezzetli ve Sağlıklı Bir Atıştırmalık Yaratmanın Delly’liği sunumu ile Delly kurucusu Ceren Ballık Erdirik’i dinledik.
“İnovasyon ile un ve unlu mamuller sektörünün geleceği” sunumu ile Ulusoy Un & Söke Un Yönetim Kurulu Başkanı Günhan Ulusoy. Bizimleydi!
Geleneksel ürünler yenilikçiliğe açık mı? Panelinde, Girişimcilik Ekosistemi Derneği Başkanı Esra Özden moderatörlüğünde, Doğanay CMO’su Gözde Sezgenç Balkan ve Sunar Mısır Genel Müdürü Hakan Yüzer bizimleydi!
Gıda atık azaltma ve gıda üretim
teknolojilerinde inovatif yaklaşımlar” panelinde, TİDER YK Başkanı Hande Tibuk, Döhler Ar-Ge Direktörü Dr. Arda Serpen ve Yayla Agro Ar-Ge Direktörü Ramazan Tuncay bizimleydi.
Yeni nesil gıdaların ve bileşenlerin toplum tarafından kabulünde sosyal medya etkileyicilerinin rolü?”BAYFAR Genel Müdürü Abdullah Uzun, diyetisyen influencer Tuğçe Ergen Sökmen, influencer Özge Beyendik konuğumuz oldu.